Το νησί μας η Νάξος

 

παράδοση - πολιτισμός

 

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

«Γλύκα μεγάλη είχε το νησί ετούτο, αγαθά τα πρόσωπα των ανθρώπων, σωροί τα πεπόνια, τα ροδάκινα, τα σύκα κι η θάλασσα ήρεμη. Κοίταζα τους ανθρώπους – ποτέ οι άνθρωποι αυτοί δεν τρόμαξαν από σεισμό ή από Τούρκο, και τα μάτια τους δεν καίγουνταν. Εδώ η λευτεριά είχε σβήσει τη λαχτάρα για τη λευτεριά, κι η ζωή απλώνουνταν ευτυχισμένο κοιμάμενο νερό. Κι αν κάποτε ταράζουνταν, ποτέ δε σήκωνε τρικυμία. Ασφάλεια ήταν το πρώτο δώρο του νησιού που ένιωσα περιδιαβάζοντας στη Νάξο.»
(Ν. Καζαντζάκη – «Αναφορά στον Γκρέκο»)

 

 

Λίγα λόγια για τη Νάξο

O Δίας, ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων, κατά αρχαίους Έλληνες, λένε ότι γεννήθηκε στην Κρήτη, σε μια σπηλιά, αλλά μεγάλωσε στη Νάξο, και έτσι το ψηλότερο βουνό του νησιού, ο Ζευς ή Ζας (ύψος 999 μ.) πήρε το όνομά του.

Ακόμη, στη Νάξο εγκατέλειψε  ο Θησέας, σύμφωνα με το μύθο την Αριάδνη, η οποία στην Κρήτη τον είχε βοηθήσει να σκοτώσει τον Μινώταυρο. Ο  θεός Διόνυσος τη βρήκε στη Νάξο και την παντρεύτηκε. Στη Νάξο γεννήθηκαν επίσης τρεις νύμφες, η Φιλίας, η Κορωνίδα και η Κλείδη που ανέθρεψαν το Διόνυσο.

Οι αρχαιότερες ανακαλύψεις στη Νάξο ανάγονται στη νεολιθική εποχή γύρω στη 5η χιλιετία π.Χ. όπως αποδεικνύουν οι ανασκαφές στη περιοχή Γρόττα, στη βόρεια πλευρά της πόλης της Νάξου, καθώς και στο σπήλαιο Ζας στο χωριό Φιλότι. Σύμφωνα μ΄ αυτές ο πρωτοκυκλαδικός πολτισμός ήταν ήδη ανεπτυγμένος την περίοδο εκείνη, που φαίνεται να ξεκίνησε το 5500 π.Χ. και άνθησε το 3000 π.Χ.

Στο επιτόπιο μουσείο της Γρόττας με το γυάλινο δάπεδο και τους υπερυψωμένους διαδρόμους, οι επισκέπτες διέρχονται πάνω από τα ερείπεια της μυκηναϊκής περιόδου (1400 - 1100 π.Χ.). Στο αρχαιολογικό μουσείο της Νάξου  εκτίθενται επίσης ευρήματα Μυκηναϊκής εποχής (διακοσμημένα με χρώμα, αγγεία, όπλα, σκεύη κλπ.).

 

Οδηγίες περιήγησης στο δικτυακό μας τόπο:

Κάθε εικόνα οδηγεί και σε μια συλλογή φωτογρφιών. Πατήστε πάνω στις εικόνες ή στο κείμενο που βρίσκεται μπροστά από αυτές για να δείτε τις υπόλοιπες φωτογραφίες της συλλογής μας

 

 

 

Ναξιακή φύση

 

Ναξιακή φύση (2)

 

Ο νερόμυλος

 

Έθιμα της Νάξου

C:\Users\MASTER\Desktop\raki[1].jpg

 

Παράδοση της Νάξου

 

Παράδοση της Νάξου 2

 

Παράδοση της Νάξου 3

 

 

Σημαντικά Πρόσωπα της Νάξου

(πηγή: Βικιπαίδεια)