Η Γρόττα, η ευρύτερη περιοχή, στην οποία είναι χτισμένο το σχολείο, αποτελεί έναν απέραντο αρχαιολογικό χώρο. Πρόκειται για την αρχαία πόλη της Γρόττας, στο βόρειο όριο της Χώρας της Νάξου. Σημαντικά ευρήματα έχουν βρεθεί στην περιοχή, που υποδηλώνουν το σημαίνοντα ρόλο της Νάξου στην εξάπλωση του μυκηναϊκού πολιτισμού στις Κυκλάδες.

    Σε απόσταση 50 μέτρων περίπου ανατολικά του σχολείου βρίσκεται το επιτόπιο αρχαιολογικό μουσείο της Γρόττας με σημαντικά ευρήματα. Λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής Ναός της Ζωοδόχου Πηγής (Ιεράς Μητροπόλεως της Νάξου). Ακριβώς δίπλα στο σχολικό κτίριο βρίσκεται η παλιά Μονή του Αγίου Γεωργίου Γρόττας, ενώ πίσω ακριβώς από το σχολείο (βορινή πλευρά) βρίσκεται η βραχώδης παραλία της Γρόττας που από το 1992 έχει κηρυχθεί ενάλιος αρχαιολογικός χώρος. Στη νότια πλευρά του σχολείου υψώνεται ο λόφος της παλιάς πόλης με το ενετικό κάστρο της.

   Τα πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς αγοράς και τα αρχοντικά σπίτια της περιοχής του Κάστρου προσδίδουν μια σπάνια γραφικότητα στην περιοχή. Η Πορτάρα στο λόφο των Παλατιών βρίσκεται στα βορειοδυτικά του σχολείου και σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα. Πολλά παρεκκλήσια βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη τη γειτονιά.

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ